Projecten

Stichting reLeaf steunt hoogwaardige boomplantprojecten in Nederland met uitstekende overlevingskansen en lange termijn resultaten voor mens en planeet. Zo gaan we tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.

Project Overdinkel

In december 2022 heeft Stichting reLeaf samen met enthousiaste grondeigenaren en het bestuur een succesvolle boomplantactie uitgevoerd in Overdinkel. In totaal zijn er 268 bomen geplant van 4 verschillende soorten tijdens onze eerste boomplantproject. Dit initiatief bevordert niet alleen het milieubewustzijn, maar heeft als doel om de boompopulatie in het gebied te vergroten en zo een duurzamere omgeving te creëren. Door verschillende boomsoorten te planten, gaat de stichting biodiversiteit stimuleren en klimaatverandering tegengaan. Dit project dient als bewijs van de kracht van gemeenschapsbetrokkenheid bij het creëren van positieve verandering en inspireert anderen om actie te ondernemen voor een duurzame toekomst. Dankzij Trees For All en hun Groen Doen Fonds voor financiële steun voor dit project.

Langenholte Haag

Landschapselementen, zoals bosjes, bomenrijen en singels zijn verdwenen in het huidige landschap, daarom hebben we een minder rijke biodiversiteit dan eerder. Biodiversiteit is het geheel aan leven op aarde. Het zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en ons eraan aan te passen en het vermindert de impact van natuurrampen. En afgelopen eeuw is de biodiversiteit afgenomen. Daarom heeft Stichting reLeaf in februari 2023 zo’n 400 meter heggen geplant in Zwolle samen met Stichting Hoopheggen. Heggen zijn namelijk minibosjes en ecologische snelwegen tegelijkertijd. In, onder en op de heg komen talloze planten, dieren, schimmels en korstmossen voor. In deze heg hebben we 8 verschillende soorten bomen geplant, want de biodiversiteit van een heg wordt hoger wanneer je meer dan één soort plant.

Tiny Forest Enschede

Stichting reLeaf heeft samen met IVN een belangrijke stap gezet richting een groenere toekomst door deel te nemen aan het Tiny Forest-project in Enschede. Een Tiny Forest is een dicht beplante bos met een gevarieerde mix van bomen en struiken die de structuur en functie van natuurlijke bossen nabootsen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat Tiny Forests tal van voordelen hebben, zoals het verminderen van zomertemperaturen, het vergroten van biodiversiteit en het opnemen van CO2. In maart 2023 heeft studenten van Basisschool De Esmarke het Tiny Forest op het schoolplein geplant. Het doorlopende natuuronderwijs in het bosje zal bijdragen aan het creëren van een generatie die zich bewust is van het belang van het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen. Door deel te nemen aan het Tiny Forest-project draagt Stichting reLeaf bij aan het vergroten van milieubewustzijn en het bevorderen van de band tussen mens en natuur. Dit project is een geweldig voorbeeld van hoe gemeenschappen kunnen samenwerken om een positieve impact op het milieu te hebben.

Winkelwagen
Scroll naar boven