Over ons

Bij reLeaf willen we in een groenere en mooiere wereld leven, waar klimaatverandering niet langer een probleem is. Wij geloven in de kracht van kunst om dit te bereiken. Wij bieden een platform waar professionele lino-print kunstenaars kunst kunnen creëren om hoogwaardige boomplantprojecten in Nederland te steunen. Al deze bomen hebben we als mensen en planeet nodig, omdat ze de hoeveel CO2 in de lucht verminderen, een positieve impact hebben op klimaatverandering en op biodiversiteit.

Als je aan Stichting Releaf doneert, geven we jou een mooi handgemaakt kunstwerk als dank voor je deelname in het steunen van het milieu. Jouw donatie wordt dan gebruikt om bomen in Nederland te planten. Van A6 prints en persoonlijke uitnodigingen, tot linoleumdruk workshops en grotere kunstwerken voor aan de muur, reLeaf biedt een grote variatie aan producten en diensten. Met elk project kunnen wij meer bomen planten en komen we dichterbij ons doel van 1 miljoen bomen planten!

Ontmoet de kunstenaars

Origin story

Onze oprichter, Matt Church MSc, werkte de afgelopen 20 jaar als milieuwetenschapper in het westen van de Verenigde Staten. Hij specialiseerde zich in milieuherstel en -beheer voor en na bosbranden. Daar werkte hij met inheemse zaden in laaggelegen woestijnen en hield hij zich bezig met herbebossing op grotere hoogtes. De afgelopen tien jaar ondervond hij uit de eerste hand de snelle gevolgen van de klimaatverandering. Bosbranden werden steeds groter en vonden steeds vaker plaats. Beeld je eens in dat branden ter grootte van de provincie Flevoland maandenlang ongezonde rook produceren, als een dikke mist. Dat is elke zomer de realiteit in een groot deel van het westen van de Verenigde Staten. 

Matt verhuisde in oktober 2020 voor de liefde naar Nederland. Daar zag hij een kans om klimaatverandering tegen te gaan door bomen te planten, als onderdeel van het VN-initiatief Trillion Trees. Deze organisatie heeft het doel om wereldwijd een triljoen bomen te planten. Als historisch bebost land met een vruchtbare bodem, een mild klimaat en gemotiveerde inwoners heeft Nederland alle noodzakelijke ingrediënten voor herbebossingsprojecten van hoge kwaliteit.

Linoleum: het oorspronkelijke upcycling

In plaats van te duiken in gegevens, grafieken en cijfers keerde Matt terug naar zijn roots als zoon van een kunstleraar. Hij gebruikt kunst om te communiceren, motiveren en steun te werven. Hij wendde zich tot een van de oorspronkelijke methoden van ‘upcycling’: linoleumdruk. Deze reliëfdrukmethode, ontstaan in de 18eeeuw, is door iedereen gebruikt: van basisschoolleerlingen tot grote meesters als Picasso en M.C. Escher. En zo werd stichting Releaf geboren! Supporters doneren om hoogwaardige boomplantprojecten in Nederland te steunen, en als dank ontvangen zij unieke kunstwerken van verschillende prentkunstenaars. Deze kunst wordt gedrukt op boomvrij papier. Zo leven we in een wereld met meer bomen en meer kunst, terwijl we tegelijkertijd grootschalige problemen als klimaatverandering en biodiversiteitsverlies aanpakken.

Ontmoet het bestuur

Winkelwagen
Scroll naar boven